Propolisul

Propolisul

Propolisul, numit si „clei de albine“ sau „penicilina ruseasca“, este un produs apicol extrem de pretios. Consta dintr-un amestec de substante rasinoase, lipicioase, de culoare verde-bruna sau cafenie, cu aroma placuta de rasina si balsamuri. Propolisul este obtinut de albinele lucratoare prin culegerea de  secretii rasinoase din mugurii unor copaci (plop, mesteacan, arin, castan, fag, frasin, pin, brad), de pe tulpini si ramuri tinere, petiolul frunzelor si scoarta (salcie, prun). La aceasta materie rasinoasa, albina adauga secretiile glandelor salivare care contin enzime, ceara si alti compusi biochimici.

In compozitia propolisului se gaseste 55% rasini si balsamuri, 25-30% ceruri, 10% uleiuri eterice si aromatice, 5% polen. In cantitati mai mici exista aminoacizi, enzime, vitamine (A, B, D, E, PP), hormoni naturali, flavone, flavonoizi, acizi organici (cinamic, cafeic, ferulic), precum si un complex de saruri minerale in care predomina Fe, Zn, Cu, Co, Mn, Mo, Al, Ca, siliciu, bariu, vanadiu, elemente care sunt implicate in desfasurarea optima a proceselor fiziologice ale organismelor umane si animale. Merita amintit faptul ca acidul ferulic este un puternic bactericid, distrugând germenii Gram-pozitiv si Gram-negativ.

Datorita componentelor chimice multiple, propolisul este considerat cel mai pretios produs apicol, cu o mare diversitate de actiuni terapeutice: bactericide, antiseptice, antivirale, antitoxice, antiparazitare, epitelizante, cicatrizante, antiinflamatoare, diuretice, analgezice, antitumorale, anticanceroase, regeneratoare si stimulatoare ale sistemului imunitar. Prin aceste proprietati intervine pozitiv in ameliorarea si vindecarea multor afectiuni maladive, fizice si psihice.

Actiunea bactericida si bacteriostatica a fost dovedita prin culturi pe diferite bacterii (streptococi, stafilococi, Trichomonas, Klebsiella, Salmonella, Shigella, Proteus, Candida, Helicobacter pilori). Intervine si in distrugerea unor paraziti intestinali (Giardia). Prin studii moderne s-a testat sensibilitatea la propolis a circa 80 de microorganisme demonstrând ca sunt distruse 21 specii de bacterii, 9 specii de ciuperci parazite si 30 tipuri de virusuri. Pentru aceste efecte, propolisul este apreciat ca cel mai puternic medicament antiinfectios.

De remarcat ca propolisul isi pastreaza nealterata capacitatea antimicrobiana, spre deosebire de antibioticele de sinteza, fata de care bacteriile dezvolta o rezistenta treptata, ceea ce face necesara introducerea periodica a unor noi produse. Alte cercetari au dovedit efectele anestezice exceptionale, de 3,5 ori mai mari decât ale cocainei si de 5,2 ori mai mari decât ale novocainei.

Indicatii terapeutice ale propolisului:
- gripa in faza incipienta, guturai, bronsita, tuse, gat inflamat;
- hipertensiune si ateroscleroza;
- boli ale tubului digestiv, colita, enterita; 
- infectii urinare, nefrita;
- in tulburari ale menopauzei;
 
Ajuta:
- la refacerea mucoasei bucale si inlatura sangerarile gingiilor;     
- in hepatita de orice tip;
- la febra si in caz de rani deschise;
- in caz de adenom la prostata;
- in caz de cancer mamar sau de piele, eczeme infectioase, alunite, negi, etc.
- la reducerea colesterolului din sange;
 
Alte indicatii: ulcer, conjunctivita,  furunculoza, afte bucale, herpes, parodontoza, carii dentare, lupus, cosuri, acnee, intepaturi de insecte etc.