Mierea de salcam are un gust placut, dulce, este vascoasa si fluida si nu prezinta semne de cristalizare cand este proaspata. Culoarea mierii de salcam, imediat dupa recoltare, este transparenta, insa, depinde de fagurii in care a fost facuta. Astfel poate avea nuante de la incolor la galben pai sau galben deschis.
Mierea de salcam isi pastreaza starea lichida pentru o lunga perioada de timp datorita continutului ridicat de fructoza. Acest tip de miere este un excelent indulcitor, deoarece nu altereaza cu nimic gustul sau aroma bauturii. Datorita continutului scazut de zahar, reprezinta cea mai buna alegere pentru diabetici..
Mierea de salcam contine multe vitamine (mai ales B1, B2, B6 si B12), fitohormoni, compusi aromatici, acizi organici, flavoane, falvonoida, dextrina si diversi compusi ai azotului. In total in acest tip de miere se regasesc un numar de aproximativ 435 elemente nutritive.
Continutul de fructoza al mierii de slacam este cu 41,7% mai ridicat decat al altor tipuri de miere. In compozitia sa mai intra si zaharoza si maltoza intr-o proportie de 10%, la care se mai adauga si glucoza in proportie de 34,7%. Datorita continutului mare de fructoza mierea de salcam cristalizeaza foarte greu abia dupa 1-2 ani de la extractie.
Indicatii terapeutice ale mierii de salcam
Mierea de salcam este utilizata in tratarea urmatoarelor afectiuni: ulcer, insomnie, stres, astenie, nevroze, tuse, stimularea poftei de mancare, probleme digestive, imbunatatirea activitatii inimii si a ficatului, creste procentul de hemoglobine din sange. Mierea de salcam este ideala in a trata tusea deoarece are un efect antispetic.
Din cauza ca are un continut scazut de acid, mierea de salcam este utilizata si pentru a trata problemele digestive datorate secretiei abundente de acid gastric. Datorita continutului scazut de polen nu produce reactii alergice la fel de puternice cum este in cazul mierii poliflore. Este un execelent tonic pentru femei gravide, copii si persoane aflate in convalescenta.