Mierea de mana (padure) este de culoare bruna cu nuante verzuie,rosiatica sau pronuntat negricioasa depinzind foarte mult de la planta de la care provine mierea. Mierea de mana este singura miere care nu contine polen, este o miere ne-florala, obtinuta de pe frunzele copaciilor si a trunchiurilor de copaci. Este bogata in vitamine si minerale avind un continut de 20 de ori mai bogat in minerale, Ca,Mg,Fe, decat oricare alt sortiment.
Mierea de mana provine din doua surse:
- prima..
Mierea de salcam are un gust placut, dulce, este vascoasa si fluida si nu prezinta semne de cristalizare cand este proaspata. Culoarea mierii de salcam, imediat dupa recoltare, este transparenta, insa, depinde de fagurii in care a fost facuta. Astfel poate avea nuante de la incolor la galben pai sau galben deschis.
Mierea de salcam isi pastreaza starea lichida pentru o lunga perioada de timp datorita continutului ridicat de fructoza. Acest tip de miere este un excelent indulcit..
Polenul de albine este considerat unul dintre cei mai sanatosi nutrienti pe care natura ii poate pune la dispozitie. Este utilizat de mii de ani ca supliment nutritional, medicament, revigorant, iar majoritatea nutritionistilor vorbesc de el ca de un adevarat miracol pentru mentinerea tineretii si vitalitatii, pentru stimularea organsimului sa lupte impotriva bolilor si pentru conferirea unei stari de bine general.
Polenul reprezinta pulberea fina ce se gaseste in florile car..
Mierea poliflora este o miere completa mult superioara celei monoflore fiind obtinuta din nectarul mai multor flori de camp. De aceea este mai bogata in vitamine si saruri minerale si mult mai aromata decat mierea monoflora. Contine vitamine din complexul B, vitamina C si K, acizi organici si hormoni, bor, fier, calciu, potasiu si fosfor, glucoza si fructoza.Mierea poliflora are un gust intes, foarte dulce si parfurmat.Culoarea mierii poliflore este de regula bruna-rosiatica sau de nuante de chi..
Propolisul, numit si „clei de albine“ sau „penicilina ruseasca“, este un produs apicol extrem de pretios. Consta dintr-un amestec de substante rasinoase, lipicioase, de culoare verde-bruna sau cafenie, cu aroma placuta de rasina si balsamuri. Propolisul este obtinut de albinele lucratoare prin culegerea de secretii rasinoase din mugurii unor copaci (plop, mesteacan, arin, castan, fag, frasin, pin, brad), de pe tulpini si ramuri tinere, petiolul frunzelor si scoarta ..
Tinctura de propolis sau extractul de propolis este derivat din propolisul de albine.
Ce-a mai eficienta metoda de administrare a propolisului ramine, totusi, tinctura de propolis.
Mod de preparare:
la 100 g alcool de 80°-86°, se adauga 20 g propolis intarit, tinut in frigider. Alcoolul amestecat cu propolis se introduce intr-un vas, se incalzeste la 30°C-40°C si se amesteca bine. Aceasta procedura se repeta intr-o saptamâna de 6-7 ori Dupa aceea se lasa sa se aseze si..